Music released my demons.

I want to begin with a story form spring 2016.

I was about to travel to Stockholm to see Adele perform but just before we left, I had huge argument with my sister. We had not fought like that in years but this time it was real with crying and yelling.

The next day and I sat in the concert mesmerised. Adele’s divine voice, the atmosphere, everything was amazing but I felt terrible. I felt nauseous. I closed my eyes and started breathing. I really felt how the bad feelings about the argument came up, rouse from my insides. I did not resist and just sat there breathing out all the hurt from myself.

I felt liberated. I really realised that the music opened me to the present moment and brought to surface those emotions that I had inside me at that moment. And this time, there was exceptionally large amount of hurt and pain, and I was liberated from it through the therapeutical magic of music.

******************

Actually, music’s therapeutical effects are scientifically proven. There is strong scientific evidence supporting the use of music therapy for mood enhancement and anxiety/stress relief, according to Natural Standard research. In recent Helsingin Sanomat articles (in Finnish), music is said to be medicine for the brain when they e.g. studied music’s effects on brain patients.

I believe that by concentrating intensively on the music, letting it really sink in, we become present and we get relief from continuous thinking. This way we tap also to the vast benefits of mindfulness/meditation and single focused attention (e.g. Forbes).

What would be a song that you could listen to right now and really concentrate on each note?

******************

Haluan kertoa tarinan keväältä 2016.

Olin juuri lähdossä katsomaan Adelea Tukholmaan kun minulla oli poikkeuksellisen suuri riitä siskoni kanssa. Riidellessä huusimme ja itkimme –  jotain mitä emme olleet tehneet vuosikausiin.

Seuraavana päivänä istuin täysin haltioituneena Adelen konsertissa. Upeaa musiikkia, intensiivinen tunnelma ja Adelen jumalainen ääni mutta tunsin oloni kamalaksi. Suljin silmäni ja vain hengitin. Tunsin kuinka paha olo riitelystä nousi pintaa. En vastustanut vaan istuin vain rauhassa ja annoin kaiken pahan olon lipua minusta ulos.

Tunsin todella puhdistuvani. Upea musiikki ja vahva läsnäolo avasi ja toi pintaan ne tunteet, jota sisälläni sillä hetkellä oli. Nyt sieltä löytyi poikkeuksellisesti paljon kipua, loukkaantuneisuutta ja vihaa, joka purkautui vahvan musiikin avustuksella.

*********

Itseasiassa, musiikin terapeuttiset vaikutukset ovat tieteellisesti todistetetut. Musiikin tiedetään mm. vähentävän stressiä ja ahdistusta ja sillä voidaan kohottaa mielialaa ( Natural Standard research). Viime aikaisessa artikkelissa myös kerrottiin tutkimuksesta, jossa musiikki toimi lääkkeen tavoin aivopotilaiden hoidossa (Helsingin Sanomat).

Itse uskon, että kun todella keskitymme intensiivisesti musiikkiin ja olemme läsnä, pääsemme hetkeksi eroon jatkuvasta ajattelun virrasta. On kuin meditoisimme. Musiikkiin intensiivisesti keskittymällä voimme siis päästä kiinni myös meditoinnin/mindfulnessin laajasti tunnustettuihin hyvinvointivaikutuksiin (esim. Forbes).

Mikä olisi sinulle biisi, jonka voisit nyt kuunnella intensiivisesti keskittyen, kuulokkeet korvilla ja silmät kiinni?

 

Music therapy_Camilla Tuominen

Who are we? Emotion Tracker is a startup with a mission to teach everyone how to understand and lead emotions. Camilla Tuominen is the CEO of this company and shares the mission in everything she does. The teaching of emotions happens through many methods: our webapp Emotion Tracker (get yours from our webshop), emotion lectures and training programs led by Camilla (book her through contacting her or Speakers Forum) or through illustrations by Camilla that you can see for example in these pages or in her book (Tunnekuvakirja). We are happy to hear from you!
Related Posts