Fear, Pelko

Fear – Pelko

Fear is an anxious feeling, caused by our anticipation
 of some imagined event or experience.

Important to notice and repeat: fear is imagined, anticipated threat – rarely a real thing standing in front of us. So fear is a product of our imagination and often has very little to do with reality.

Fear must be one of the most studied emotions, if not the most studied. Fear arises when we feel that something is threatening or dangerous, and therefore it protects life. In short term perspective, fear can boost performance in clearly defined tasks but in long-term perspective, fear has many negative effects. Fear increases stress hormone levels, and fearful person is agitated, tense and nervous. Fear also blocks imagination and creativity, makes thinking and decision making narrow. Fear is also highly contagious in social context.

 

Pelko on ahdistava tunne, jonka useimmiten aiheuttaa jonkun kuvitellun tapahtuman tai asian odotus, joka koetaan uhkaavana tai vaarallisena.

Tärkeä vielä toistaa: Pelko on kuviteltu, odotettu uhka – harvoin todellinen vaara suoraan edessämme. Pelko on siis mitä suurimmissa määrin ajattelumme tulos, eikä sillä ole välttämättä mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Pelko on varmasti yksi tutkituimmista tunteista, ellei jopa tutkituin. Vaaratilanteissa pelko on eloonjäämistä ja selviytymistä tukeva tunne, joten siinä mielessä pelko on oikeastaan elämää suojeleva voima. Lyhyellä aikavälillä pelko voi edistää suoriutumista selkeästä tehtävästä, jolla on selkeä tavoite, mutta pitkään jatkuessaan sillä on monia negatiivisia vaikutuksia. Pelko lisää stressihormonien määrää elimistössä, joten pelokas ihminen on jännittynyt, kireä ja äärimmilleen virittynyt. Pelko myös mm. salpaa mielikuvituksen ja luovuuden, kapeuttaa ajatteluasi ja päätöksentekoa. Sosiaalisissa tilanteissa, pelko tarttuu helposti.

Related Posts