Envy, Kateus

Envy – Kateus

Congratulations! You have identified and confessed envy, which is very difficult task for most of the people. Envy is often seen as something embarrassing and therefore it is difficult to admit even to oneself. This is a good start!

Envy arises when somebody has something you would also want. Unidentified and unconfronted envy can make you behave badly, talk behind person’s back and try to sabotage other’s success.

But envy could also be turned into positive power: power that clarifies your goals and makes you try even harder to achieve them. What if you could be inspired by other’s success?

Envy combines two things: admiration and comparison and it is always towards other people. So you do not envy the pile of gold, but a man who owns it. Often this owner can also be found very close to you because it is the easiest to compare to people who are similar to us. We do not envy Hollywood stars because they seem so out of reach, instead our envy goes towards colleagues, friends or neighbours.

Envy is like a wound in our minds. It makes us feel inferior and insufficient, it lowers our status. Because envy is hard to recognize even for oneself, it is often disguised to other feelings, for example into contempt or disapproval. Envy is also linked to low self-esteem.

 

Onneksi olkoon!

Hienoa, että tunnistat kateuden ja myönnät sen itsellesi, sillä se on monille meistä erittäin vaikeaa. Kateutta pidetään usein häpeällisenä ja nolona. Tunnistamalla kateutta itsessäsi otat ison, vaikkakin omasta mielestäsi ehkä hävettävän, askeleen kohti tunteiden rehellistä tulkitsemista ja tunnistamista. Tästä on hyvä jatkaa!

Kateus herää, kun toisella on jotain, mitä itse haluaisit. Kateus voi saada sinut kiukuttelemaan ja tuhoamaan muiden menestystä, tai se voi sisuunnuttaa ja saada sinut työskentelemään entistä lujemmin haluamiesi asioiden eteen.

Kateudessa yhdistyy kaksi asiaa: ihailu ja vertailu. Kateus kohdistuu aina ihmisiin. Et siis kadehdi kultakasaa, vaan ihmistä joka sen omistaa. Usein kateuden kohde löytyy hyvin läheltä itseäsi, sillä samankaltaisiin ihmisiin vertaaminen on helpointa.

Kateus on kuin kirvelevä haava mielessä. Kateus saa sinut tuntemaan itsesi alempiarvoiseksi ja vajavaiseksi, se laskee statustasi. Koska kateutta on vaikea tunnustaa edes itselle, se naamioidaan helposti muiksi tunteiksi esimerkiksi halveksunnaksi tai paheksunnaksi. Kateus liittyy myös alhaiseen itsetuntoon.

Related Posts